EU opent humanitair hulpcentrum van 500 miljoen euro in Roemenië voor Oekraïense vluchtelingen

Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft donderdag plannen aangekondigd om een ​​distributiecentrum voor humanitaire hulp in Roemenië op te zetten, als onderdeel van de EU-hulpverlening om Oekraïners te helpen op de vlucht voor de Russische invasie.

Deel dit artikel

EU opent humanitair hulpcentrum van 500 miljoen euro in Roemenië voor Oekraïense vluchtelingen

Na een ontmoeting met de Roemeense president Klaus Iohannis in Boekarest, benadrukte von der Leyen de rol van Roemenië als basis voor "het leiden van hulp die uit heel Europa wordt ontvangen naar grensovergangen naar Oekraïne".

“Roemenië heeft bijna 150.000 (Oekraïners) verwelkomd en hen voorzien van voedsel en onderdak. Roemenen hebben de wereld zo'n ontroerend voorbeeld gegeven', zei de Duitse politicus.

Iohannis voegde eraan toe dat hij met de EU-leider concrete maatregelen heeft besproken om de steun voor Moldavië, de ex-Sovjetrepubliek “die momenteel te maken heeft met een groot aantal Oekraïense vluchtelingen”, op te voeren.

Iohannis, die de locatie voor het nieuwe centrum niet specificeerde, verwachtte echter ook dat de situatie in Oekraïne verder zal verslechteren door de sterk groeiende behoefte aan hulp van de Oekraïners.

Hulp die via Roemenië in Oekraïne aankomt, vereist dat de EU humanitaire deuren opent om hulp te bieden aan burgers die vastzitten in conflictgebieden, een stap die volgens Iohannis meer onderhandelingen met Rusland vereist.

Verder zei Von der Leyen dat de EU ten minste 500 miljoen euro ($ 554 miljoen) uit de EU-begroting zal inzetten als reactie op de humanitaire noodsituatie in Oekraïne.

Iohannis en von der Leyen benadrukten dat het van essentieel belang is door te gaan met het opleggen van sancties tegen Rusland, evenals hun toezegging om groene energie en kernenergie te gebruiken om de energieonafhankelijkheid van het Euraziatische land te waarborgen.